Motosiklet Montu Nasıl Seçilir ?

 

   Motosiklet montu motosiklet kullanıcıları için en önemli ekipmanlardan bir tanesidir.Motorcu montları malzemelerine göre,korumada en iyiden en düşük seviyeye göre şöyle sıralanır;
  Deri(en iyi koruyan)>Tekstil>Fileli
 Deri montlar motosikletler ilk kez ortaya çıktığından beri kullanılmaktadır. Koruma derinin kalınlığı ve dikişlerdeki ilmik yapısı ile gerçekleşir. Eğer dikişler sağlam değilse koruma fazla olmaz. Deri montlar tekstil montlardan,  daha yumuşaktır, tamiri kolaydır ve daha uzun süre dayanırlar.
 Deri montlar bir çok farklı tip ve renklerde (genelde siyah) bulunabilir. Üzerimizde iyi dururlar ve ağır ve kalındır, bu yüzden soğuk havalarda giymek için idealdirler. Çünkü vücut ısısını korurlar ve rüzgara dayanıklıdırlar.
 Tekstil montlarda ise, Superfabric, Cordura (sürtünmeye dayanıklı) ve Kevlar gibi özel üretim materyallerden faydalanılmaktadır.Superfabric denilen son teknolojiyle üretilmiş özel malzemeler, Goretex, Sheltex, Nanotech, Coldblack gibi özel malzemelerdir. Bunların her biri farklı amaçlarla üretilmiş ileri teknoloji ürünleridir. Goretex %100 su geçirmez ve hava alabilme özelliği yüksek, en çok tercih edilen mont türüdür.
 Kevlar; yırtılmaya, çizilmelere, kesilmelere, ısıya ve soğuğa karşı olağanüstü güvenlik sağlayan insan yapımı bir malzemedir. Bire bir çelikten beş kat daha güçlüdür. 400c° dereceye kadar ısı teşkil eden ateşe dayanıklıdır. Kevlar kumaşı tamamen makinede yıkanabilir, makinede kurutulabilir bir niteliktedir. Özel bir bakıma ihtiyaç duymaz, üstte şık durur. Kullanımı rahattır. Cilde zarar vermez ve en önemlisi, işe yarar.
 Fileli kumaşlardan üretilmiş montlar ise sizi en az korur ancak yazlık kullanım için en iyisi bunlardır. Fileli mont kullanırken içine kevlar t-shirt giymeniz iyi olabilir.
Motosiklet montlarında standart olarak omuzlarda ve dirseklerde korumalar olur. Daha iyi olanların sırtında sert ya da yumuşak koruma olur. Çok azında da göğüs koruması ve boyun koruması için hörgüç bulunur. Eğer montunuzun korumalarının yeterli olmadığını düşünüyorsanız, sonradan monta dikilebilen ve normal kullanımda yumuşak ancak darbe aldığında sertleşen korumalar kullanabilirsiniz.
  Korumalarda aramanız gereken özellik CE belgeli olmasıdır. Montunuzun üretim özelliklerinde bu ibareyi mutlaka aramalısınız.
 Nelere dikkat etmeli:
• Soğuk günlerde içinizde kalın bir giyecek olacağını göz önüne alarak üzerinize oturan bir mont seçmek önemlidir.
• Montun dirsek, omuz korumaları olmasına ve bunların koruması gereken yerlerin tam üzerine denk gelmesine dikkat edin.
• Darbe alacak noktaların dayanıklı olup olmadığına ve cepler, fermuar, rüzgar koruması gibi noktalarına bakın.
• Montunuzun gece sürüşlerinde kolayca fark edilmesini sağlamak için mutlaka reflektör (yansıtıcı)şeridi yada bantlarına sahip olmasına dikkat edin.
• Seçeceğiniz mont deri ise koruma işlevini arttırmak için kalınlığının en az 1 mm üzerinde olmasına özen gösterin.
• Havalandırma. Sıcak havalarda sürüyorsanız, ceketinizin havayı içine alarak sizi serinletmesi önemli bir noktadır.

Montlar için tıklayınız.

0 yorum:

Yorum Gönder