Motosiklet Kask Seçimi

Motosiklet Kaskları




Motosiklet Kaskları
 
Kask hayatınızı korumak ve kurtarmak için tasarlanan en önemli sürüş ekipmanıdır.
 
Dünyada kask kullanımı bazı bölgelerde isteğe bağlıdır. Bir çok kişi motosikletini kask takmadan kullanır. Kask takmayan kişilerin kendilerine göre şöyle bahaneleri ve nedenleri vardır;
 
Yeterli param yok (motosiklet alacak parayı buluyorsa kask alacak parayı mutlaka bulur)
 
Yasalar bana seçme hakkı tanıdı (ülkemiz için geçerli değil)
 
Kafamı çok sıkıyor yada kafamdan uçacak (yanlış kask tercih ettiğinden)
 
İçinde çok sıkılıyorum ve terliyorum (35 derece ve üzeri ısılar dışında da devam ediyorsa genellikle motosiklet kullanımında rahatlığa ulaşamadığının kanıtıdır.)
 
Bunlar ilk akla gelenler daha nice bahane bulabilirler.İşin ciddiyetini ve riskini kulak ardı ederler.
 
Araştırmalar, kaskların sadece hayat kurtardığını değil kaza anında yüzde, kafada ve boyunda oluşabilecek yaralanmaları da önemli ölçüde engellediğini göstermiştir.
 
Şunu aklınızdan çıkarmayın…
 
“Kaza yapmamış sürücü yoktur, henüz kaza yapmamış sürücü vardır”
 
Bu kaza ufak olabileceği gibi büyük kaza yapma olasılığı son derece yüksektir. Abartılı gelecek belki ama 100 – 200 metre gidecek olsanız bile her zaman kask takınız.
 
Kasklar darbelere, ezilme ve sürtünmelere karşı kafayı ve boynu korumak için tasarlanmıştır. Kaskların yapısı, şekli ve tipi farklı olsa da hepsi aynı amaca hizmet eder.
 
Kaskların korunma seviyenize göre farklı tipleri vardır. Görünüşleri kadar isimleri de size ne kadar koruma sağlayacakları hakkında ipuçları verir. Koruma seviyesi açısından en düşükten en yükseğe kadar kask tipleri aşağıdaki gibidir.
 
Kase Şekilli Kasklar (Nazi ya da Chopper Kasklar)
 
Kafanın tepe kısmını korur. Hiç kask takmamaya nazaran minimum koruma sağlar. Takılıp çıkarılması kolaydır ve bir çok durumda çıkarılmasına gerek yoktur. Üreticiler kase şekilli kaskları yan görüşü ve duymayı engellememek için tasarlamışlardır. Genellikle alabileceğiniz en ucuz kasktır. Kötü çocuk, asi ve Cruiser görünümüne uygundur.
 
Dış sesler (rüzgar gibi) kulaklara zarar verebilir. Kafanızın tepe kısmı dışında koruma sağlamaz. Yağmuru, rüzgarı, böcekleri, taş ve toz toprağı ve soğuğu yine kafanızın üst kısmı dışında hiçbir yerden uzak tutmaz. Çok da farkı olmasa da hiç kask takmamaktan iyidir.
 
Yarım Kask
 
Kafanın üst kısmını ve kulaklarla birlikte yanlarını korur. Kulakları da koruduğundan kase şeklindeki kasklardan daha çok koruma sağlar. Takılıp çıkarılması kolaydır ve bir çok durumda çıkarılmasına gerek yoktur. Ek olarak Gogle (gözlük) takılması gerektirir. Üreticiler yarım kaskları yan görüşü engellememek, koruma ve güvenilirliği dengede tutmak ve duymayı engellememek için tasarlamışlardır. Bazı yarım kasklarda kulaklara kadar inen deri kulak koruyucuları vardır ve bu sayede bu alanlarda daha fazla koruma sağlarlar.
 
Open-Face Kask (Açık Kask)
 
Görünüşleri yarım kasklara benzemekle birlikte artısı önünde vizör denilen korumanın olmasıdır. Dış gürültüleri (rüzgar gibi) bastırabilir. Düştüğünüzde yüz, çene, dişler, burun gibi alanlarda yeterli koruma sağlamaz. Kafayı, boynu, kulakları ve gözleri korur. Full face ve flip-up full face kaskların dışında üçüncü en yüksek korumayı sağlar. Bazı durumlarda (fotoğraf çekmek, su içmek vs) sadece visörü kaldırmak yeterli olacaktır. Üreticiler open-face kaskları yan görüşü engellememek, koruma ve güvenilirliği dengede tutmak için tasarlamışlardır. Genellikle full face kasklardan daha ucuzdurlar.
 
Flip-Up Kask (Çene Açılır Kask)
 
Açılır çene yapısına sahiptir.Çene mekanizmasının kapalı olduğu durumlarda tüm kafayı, boynu, kulakları, gözleri, yüzü ve çeneyi korur. Tasarımı sayesinde yağmuru, rüzgarı, böcekleri, taş, toz , çamur ve soğuğu dışarıda tutmaya yardımcı olur. Darbe durumunda çene kısmı açılabileceğinden kaza sırasında full face kasklar kadar güvenli olmayabilir.
 
Full face Kask (Kapalı Kask)
 
Tüm kafayı, boynu, kulakları, gözleri, yüzü ve çeneyi korur. Diğer kasklara kıyasla maksimum korumayı sağlar. Tasarımı sayesinde yağmuru, rüzgarı, böcekleri, taş, toz , çamur ve soğuğu dışarıda tutmaya yardımcı olur. Üreticiler full-face kaskları yan görüşü engellememek ve bir kaza sırasında en yüksek güvenlik seviyesini sağlamak amaçlı tasarlamışlardır. Dış sesleri en fazla bastırabilen kasktır. Kaskı çıkarmak diğer tüm tiplerden daha zor görünebilir. Gözlük takanlar için kullanımı zahmetlidir. Gözlük gözünüzdeyken giymesi ve çıkarılması zordur. Genellikle piyasadaki en pahalı kasklardır. Sağladığı koruma göz önüne alınırsa bunu hak ediyor.

1 yorum:

  1. Anlatım için teşekkürler, https://www.sonbilge.net/en-iyi-kask-modelleri/ bu linkte de güzel paylaşım yapılmış.

    YanıtlaSil